Detoksifikasyon veya detoks diyetleri; vücuttaki toksinleri ortadan kaldırmak, sağlığı korumak ve kilo vermeye yardımcı olmak için tasarlanmış kısa süreli müdahalelerdir. Detoks endüstrisinin patlamasına rağmen, bu diyetlerin kullanımını destekleyen çok az klinik çalışma mevcuttur.
İnsan vücudu, toksinleri yok etmek için oldukça sofistike mekanizmalara sahiptir. Karaciğer, böbrek, gastrointestinal sistem, deri ve akciğerler istenmeyen maddelerin atımında rol oynar.
Toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılması için ticari detoks diyetlerinin kullanımını destekleyen kanıtlar olmamasına rağmen, bazı besinsel bileşenlerin detoksifikasyon özelliğine sahip olduğunu gösteren ön çalışmalar bulunmaktadır.
Detoks diyetlerinin başlıca sağlık riskleri, ciddi enerji kısıtlaması ve besin yetersizlikleriyle ilgilidir. Aşırı açlık, protein ve vitamin eksikliklerine, elektrolit dengesizliğine, laktik asidoza ve hatta ölüme neden olabilir.
Halihazırda, kilo yönetimi veya toksin eliminasyonu için detoks diyetlerin kullanılmasını destekleyen kesin bir kanıt yoktur. Tüketicilere yönelik maliyetler, asılsız iddialar ve detoks ürünlerinin potansiyel sağlık riskleri göz önünde bulundurulduğunda detoks diyetler sağlık profesyonelleri tarafından desteklenmemelidir.
Klein, A. V., and H2 Kiat. Journal of human nutrition and dietetics 28.6 (2015): 675-686.
David Angel Makel
It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum that more-or-less normal distribution letters, as opposed to using